Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PING - Partimage Is Not Ghost - tworzenie obrazu partycji
Autor Wiadomość
raszyn Offline
]:->

Liczba postów: 225
Reputacja: 5
PING - Partimage Is Not Ghost - tworzenie obrazu partycji
Witam wszystkich serdecznie.

Kilka dni temu przeglądałem bardzo ciekawy wątek dotyczący backupowania, w którym to nasz kolega stv dał krótki wpis o ciekawym programie do tworzenia obrazów partycji.

Postanowiłem zrobić, krótki opis podstawowej funkcji programu jaką jest tworzenie obrazu partycji. Wszystkich czytających przepraszam za nikczemną jakość zdjęć, ale robiłem je telefonem w środku nocy, gdy uczyłem się obsługi programu.

Wszystkich chcących poznać pełne możliwości programu, zachęcam do przeczytania krótkich manuali na stronie projektu (niestety są one do starszej wersji programu ale i tak wiele tłumaczą)

Zaczynamy.

Warto mieć kopię zapasową dysku, to stwierdzenie powtarzane jest niezwykle często przez wszystkich, jednak jak pokazuje praktyka, niewiele osób posiada kopię partycji systemowej.
Jeżeli chcesz dołączyć do tego "elitarnego" grona musisz wejść na stronę: http://ping.windowsdream.com/ping.html, ściągnąć obraz iso programu, który zajmuje około 30 mb.
Obraz wypalamy przy pomocy dowolnego programu, restartujemy system i zaczynamy naszą wielką przygodę z tworzeniem obrazu partycji.

Gdy startuje komputer, należy ustawić bootowanie na cd-rom. Po chwili zacznie ładowanie się systemu z płyty.

Po kilku słowach wstępu ze strony programu zapytaon nas, w jaki sposób będziemy chcieli zakończyć z nim pracę po wykonaniu obrazu. Do wyboru mamy:

Przejście do konsoli
Restart
Wyłączenie komutera

W zależności od potrzeby dokonujemy wyboru

[Obrazek: img1224h.jpg]

Kolejny ekran zapyta nas o miejsce gdzie chcemy zapisać obraz dysku
(możliwe jest miejsce sieciowe) jednak ja wybrałem dysk (local disk/partition)

[Obrazek: img1225s.jpg]

W następnym oknie dokonujemy wyboru dysku/partycji którą będziemy backup'ować
Partycje prezentowane są w sposób tradycyjny dla Linuksa, dla ułatwienia identyfikacji obok oznaczenia partycji wymienionych jest kilka katalogów z danej partycji.
WAŻNE - obraz partycji nie może być zapisywany na partycji którą bacupujemy
[Obrazek: img1226.jpg]

Teraz wybieramy partycję na której zapisany ma zostać obraz partycji. Pamiętajmy aby ilość wolnego miejsca była równa wielkości backupowanej partycji. Oczywiście obraz jest pakowany i w rzeczywistości zajmie on mniej miejsca, ale na wszelki wypadek warto zostawić odpowiednią ilość wolnego miejsca.

[Obrazek: img1229q.jpg]

Jeżeli na partycji, na której zapisywany będzie obraz przygotowaliśmy folder w którym ma zostać zapisany backup, to właśnie teraz warto podać jego nazwę. Jeżeli w tym miejscu nic nie wpiszemy, program sam utworzy katalog o nazwie backupu.
[Obrazek: img1230xke.jpg]

Teraz wybieramy rodzaj działania jakie ma podjąć program. Aby stworzyć obraz partycji wybieramy Create_New_Image

[Obrazek: img1231p.jpg]

W nowym oknie zostajemy poproszeni o nadanie nazwy dla naszego backupu, jeżeli nazwiemy go np "czerwiec" - to katalog o takiej nazwie zostanie stworzony na dysku który wybraliśmy jako miejsce zapisania naszego obrazu naszej partycji.

[Obrazek: img1232v.jpg]

Już zbliżamy się do końca. Jeszcze tylko pytanie o dokładność kopii, jeżeli wybierzemy dokładną, program za każdym kolejnym razem będzie jedynie aktualizował zmiany, ta metoda jednak zajmuje nieco więcej czasu.

[Obrazek: img1233x.jpg]

W kolejnym oknie wybieramy rodzaj kompresji danych:
gzip - kompresja szybka
bzip2 - kompresja wolniejsza, lecz uzyskany obraz będzie zajmował mniej miejsca
brak kompresji

[Obrazek: img1234i.jpg]

W kolejnych dwóch oknach, zgodnie z poradą twórców programu pozostawiamy wszystko bez zmian:

[Obrazek: ostatni.png]

Po odpowiedzeniu na wszystkie pytania rozpocznie się archiwizacja :-) gratuluję

"Osoba 'staje się człowiekiem' poprzez inne osoby"

Ciekaw jesteś Linuksa w Rosji zapraszam
14.06.2009 14:00:51
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
stv Offline
Używacz

Liczba postów: 123
Reputacja: 4
RE: PING - Partimage Is Not Ghost - tworzenie obrazu partycji
Dzieki! Smile Myślałem o zrobieniu takiego opisu, ale ciągle brak mi czasu. Dzięki Tobie sumienie mnie nie gryzie Wink.
Ja używałem tego programu robiąc backup po sieci (udział SMB - czyli np. folder udostępniony w Windows). W takiej sytuacji program zachowuje się trochę niestandardowo. Prz pierwszym podejściu do backupu w udostępnionym folderze tworzy katalog "Create_new_image". Dopiero przy drugim podejściu zaczyna robić backup. Troche potrwało zanim to rozgryzłem.
Mniej cierpliwym mogę zdradzić, że można też znaleźć opis takiego backupowania w dokumentacji na stronie projektu, ale jak mówi przysłowie: "dopiero jak zawiodą wszystkie inne sposoby, przeczytaj instrukcję obsługi" Big Grin.
14.06.2009 19:28:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
raszyn Offline

przysłowie jest cholernie trafne :-)

Postaram się w tym tygodniu opisać wersję rezurekcji, jeżeli nie napiszę, oznaczać będzie to że się nie udało Big Grin

14.06.2009 21:59:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Proteusz Offline
Użytkownik

Liczba postów: 42
Reputacja: 1
Witam wszystkich. A czy ten Partimage Is Not Ghost obsługuje system plików ext4?. Bo chciałem zapisać backup systemu na dysk zewnętrzny z systemem ext3 i nic z tego. Wszystko przebiega dobrze do momentu rozpoczęcia archiwizacji program robi restart i to wszystko, a na dysku pozostaje tylko folder a w nim kilka pliczków tekstowych. Może ja coś robię zle, no ale nie ma cudów. Robiłem tez backup na dysku wewnętrznym oczywiście /sda1 na /sda2 i jest to samo. Pytam z ciekawości bo zrobiłem obraz systemu na DVD za pomocą Remastersys.
29.06.2009 12:34:23
raszyn Offline

wczoraj robiłem obraz ext4 - niby zrobił ją jako ext3 cały proces przeszedł bez problemów, ale nie bawiłem się w przywracanie.
Z tego co przeczytałem na forum PING, to póki co brak pełnego wsparcia dla ext4

29.06.2009 20:18:41
mp3root Offline
Niebieski

Liczba postów: 291
Reputacja: 6
A czy Remastersys nie jest lepszy ?
23.07.2009 21:02:37
mati75 Offline
Debian user

Liczba postów: 350
Reputacja: 15
(23.07.2009 21:02:37)Krizoman napisał(a):  A czy Remastersys nie jest lepszy ?

Rematersys robi obraz systemu, nie partycji
24.07.2009 11:47:59
Odpowiedz