Nie przeciągając zbytnio, chyba najszybciej mój problem przedstawię za pomocą poniższego zdjęcia:
Uploaded with
ImageShack.us
Taki błąd występuje często przy pobieraniu paczek 50MB+ z community.
Akurat podany wyżej WarMUX jest tylko przykładem, w innych przypadkach takowy problem tez występuje.
Jest jakieś na to rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Tak. Zmień serwery lustrzane.
Szukałem na wiki archa i znalazłem jakieś różno-narodowe mirrory, ale nie wiem które wybrać.
Też nie bardzo sie orientuję w jakim pliku powinienem te mirrory pozmieniać.
Byłbym wdzięczny za dosadne opisanie co i jak, a właściwie podanie mi tego na tacy.
Witam!
Edytuj jako root lub poprzez sudo plik:
Kod:
/etc/pacman.d/mirrorlist
W nim powinieneś znaleźć listę wszystkich serwerów lustrzanych. Standardowo na samej górze powinien być odkomentowany ten serwer z którego korzystasz obecnie w formie:
Zakomentuj go poprzez wstawienie hasza na początku linijki. Jeśli nie ma go (czyt. odkomentowanego serwera) na początku pliku, to powinien być gdzieś w środku. Znajdź go i zakomentuj. Jak już to zrobisz, to odkomentuj jakiś inny serwer z którego będziesz korzystać np.
Kod:
Server = http://mirrors.kernel.org/archlinux/$repo/os/$arch
Usuń hasz sprzed tej linijki i zapisz plik. Następnie jako root lub poprzez sudo wymuś aktualizację listy pakietów już z nowego serwera komendą:
Mam nadzieję, że niczego nie pomyliłem i uda Ci się zmienić serwer lustrzany z pakietami dla Archa.